Ύποπτη προκήρυξη κενών οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών

Ύποπτη προκήρυξη κενών οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών

Αρ. Πρωτ. 4814/12.10.2010

Προς Υπουργό:

- Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 


 

Υποψίες αδιαφάνειας και μεροληψίας κινεί η προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πλήρωση 80 κενών οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών Δ’ τάξεως. Η εν λόγω προκήρυξη με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου 2010, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 5 Οκτωβρίου 2010, ενώ ερωτηματικά προκαλούν οι χρονικές προθεσμίες που θέτονται για τη συμμετοχή των υποψηφίων.

Πιο συγκεκριμένα η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων ορίζεται η 6η Δεκεμβρίου 2010, ενώ στην παράγραφο 7 της λίστας όπου αναγράφονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ζητείται: «Βεβαίωση του γραμματέα του δικαστικού συμβουλίου του οικείου Πρωτοδικείου του τόπου της κατοικίας του/της ότι υπέβαλλε αίτηση για τη διαπίστωση του ήθους και του χαρακτήρα. Η αίτηση αυτή πρέπει να υποβληθεί στο δικαστήριο συμβούλιο δύο (2)  τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του διαγωνισμού».

Είναι σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια που αφήνει η προκήρυξη για τους ενδιαφερομένους να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι μόλις μία ημέρα από την ημέρα δημοσίευσής της, καθώς δύο μήνες πριν την 6η Δεκεμβρίου 2010, είναι η 6η Οκτωβρίου 2010, η αμέσως επόμενη ημέρα μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς τις ίσες ευκαιρίες και τη δυνατότητα που δίνει στους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει το αρμόδιο Υπουργείο τα χρονικά περιθώρια συμμετοχής των υποψηφίων και συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς η προθεσμία της μίας ημέρας προκαλεί το δημόσιο αίσθημα περί διαφάνειας των προσλήψεων που εξαγγείλει η κυβέρνηση;

 Απάντηση Υπουργείου